trouwen op aruba
trouwen op aruba

Trouwen op Aruba? Wat moet je (vooraf) allemaal regelen?

De mooiste dag van je leven beleven op Aruba? Dat kan, want op het Caribische eiland zijn er genoeg schitterende trouwlocaties om in het huwelijksbootje te stappen. Bijvoorbeeld aan het strand om in een van de geweldige resorts die vaak een speciaal pakket aanbieden voor huwelijksfeesten. Wil je het huwelijk ook rechtsgeldig laten zijn, dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Kies je voor een kerkelijk huwelijk in plaats van een formele huwelijksvoltrekking op het stadhuis? Dat kan ook. Op Aruba zijn alle vormen van huwelijken mogelijk. Let er wel op dat het homohuwelijk op Aruba nog niet (rechtsgeldig) mogelijk is.

Trouwen op Aruba sinds 2002 ook mogelijk voor toeristen

Tot 2002 was het alleen mogelijk om op Aruba (rechtsgeldig) in het huwelijk te treden als je Arubaan of Nederlander was. Voor andere nationaliteiten was het huwelijk wel mogelijk, maar bleef het dan bij een leuk feest. Aan het huwelijk zaten dan geen wettelijke gevolgen. Dit veranderde in 2002, toen de wet veranderde en het huwelijk ook werd opengesteld voor andere nationaliteiten. Zo konden de vele Amerikaanse toeristen die het eiland aandeden, ook trouwen voor de wet.

Eerst een huwelijk voor de wet, dan pas een kerkelijke ceremonie

Wil je gaan trouwen op Aruba, dan kun je kiezen voor een burgerlijk huwelijk of voor een kerkelijk huwelijk. Alle (grote) geloofsstromen zijn op het eiland vertegenwoordigd. Wel is het van belang dat je, als je kiest voor een kerkelijk huwelijk, eerst het burgerlijk huwelijk hebt voltrokken. Dit kan op Aruba zelf, door middel van een officiële ceremonie op het stadhuis in Oranjestad, of door alvast voor de wet te trouwen in Nederland. Kortom, er moet een burgerlijk huwelijk zijn voltrokken voordat je aan de ceremonie begint.

Welke documenten moet je meenemen voor het burgerlijk huwelijk?

Wil je op Aruba voor de wet trouwen, dan moet je de volgende documenten meenemen (zie lijst hieronder). Alle officiële documenten moeten een maand voor het huwelijk aanwezig zijn. 

De benodigde documenten zijn:

* Een officiële kopie van de geboorteactie van bruid en bruidegom (let erop dat de kopie dus een officiële stempel bevat. Je kunt op het gemeentehuis meer informatie krijgen over gecertificeerde kopieën).

* Kopie van je paspoort.

* Kopie van de paspoorten van minimaal twee getuigen. De getuigen moeten achttien jaar of ouder zijn. Als je geen getuigen meeneemt, dan kan er op Aruba kosteloos een getuige voor je geregeld worden.

* Officiële verklaring dat de bruid en bruidegom niet al getrouwd zijn. Dit wordt ook wel een ‘single status report’ of een ‘negative statement of marriage’ genoemd. Vraag hierover meer informatie bij je gemeente.

* Als bruid of bruidegom eerder getrouwd is geweest en nu gescheiden, moet er een kopie van de eerste en van de laatste pagina van de scheidingsakte of het scheidingsvonnis worden meegestuurd.

* Als bruid of bruidegom weduwe of weduwnaar is, dan dient de overlijdensakte van diens eerdere partner te worden meegestuurd.

Trouwen voor de wet niet in het weekend

Houd er rekening mee dat je, als je het burgerlijk huwelijk wil laten voltrekken op het stadhuis in Oranjestad, dit niet in het weekend kan. De ceremonie kan plaatsvinden op een doordeweekse dag en van op gezette tijden (tussen tien uur en half twaalf ’s ochtends en tussen twee uur en half vier ’s middags).

Kerkelijk huwelijk op Aruba: wat zijn de mogelijkheden

Als je voor de wet bent getrouwd (of op Aruba of gewoon in Nederland), dan kun je ervoor kiezen om ook nog voor de kerk te trouwen. Op Aruba zijn in principe alle (grotere) geloofsstromingen vertegenwoordigd. Er gelden vaak aanvullende eisen voor het kerkelijke huwelijk. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste, aanvullende eisen. Het is wel verstandig om bij navraag te doen bij de kerk of het geloofshuis van de stroming waarbinnen je het huwelijk wilt laten voltrekken. Zij weten vaak precies welke extra eisen er gelden en welk aanvullend papierwerk je nog moet regelen.

Huwelijk voor de Katholieke kerk – aanvullende eisen

* Zoek de kerk waar je het huwelijk wilt laten voltrekken en neem contact op.

* Je eigen priester moet toestemming geven voor het huwelijk op Aruba.

* Neem bewijs mee dat zowel de bruidegom als de bruid op het huwelijk is voorbereid.

* Je hebt een officiële verklaring van je eigen priester nodig waarin staat dat de bruid en de bruidegom niet eerder getrouwd zijn geweest.

* De doopverklaringen moeten worden overhandigd.

De documenten moeten vier maanden voor de gekozen trouwdatum ingediend worden.

Huwelijk voor de Protestantse kerk – aanvullende eisen

* Voor een huwelijksvoltrekking bij de Protestantse kerk geldt in de meeste gevallen een toeslag van 200 dollar.

* Als je al voor de wet getrouwd bent buiten Aruba, dan moet je een kopie van de huwelijksactie kunnen overleggen.

* Een kopie van het paspoort of ID-bewijs van zowel de bruid als de bruidegom is nodig.