De beste stranden van Aruba
De beste stranden van Aruba

De beste stranden van Aruba: waar moet je zijn?

Als je aan een Caribisch eiland denkt, dan denk je aan zon, zee en natuurlijk aan strand! De stranden van Aruba staan wereldwijd bekend als een van de schoonste en breedste stranden in het Caribisch gebied. Door de ruime keuze aan prachtige plekken waar je je voeten kunt laten wassen door de Caribische zee, is er voor iedereen wel een ideale plek te vinden om in de golven te duiken. Er zijn plekken die meer geschikt zijn voor watersportliefhebbers en ook stranden die ideaal zijn voor gezinnen met (kleinere) kinderen. Welke stranden je echt niet mag missen als je op Aruba bent? Je leest het hieronder.

Eagle Beach

Een van de bekendste stranden, zo niet het bekendste strand van Aruba, is Eagle Beach. Het strand werd in 2018 genoemd door National Geographic als een van de 24 plekken in het Caribisch gebied die je niet mag missen. Ook werd het strand door USA Today uitgekozen als beste Caribische strand. Dat Eagle Beach dus veelvuldig is gefotografeerd, mag geen verrassing meer zijn. Op het strand staan de Divi-bomen, een van de toeristische trekpleisters van het eiland. Leuk feit is dat er rondom het strand allemaal laagbouw te zien is. De hotels en appartementen zijn nooit hoger dan vier verdiepingen.

Bekende resorts in de buurt van Eagle Beach zijn het Bucuti Beach Resort en het Sasaki appartementencomplex. Tot slot is Eagle Beach de plek waar zeeschildpadden hun eieren leggen. De kans is dan ook groot dat je oog in oog komt te staan met deze majestueuze zeedieren als je aan het snorkelen bent. Eagle Beach bereik je gemakkelijk met openbaar vervoer en is matig geschikt om te surfen, maar juist door zijn brede strandzand wel weer ideaal om te zonnen en om te snorkelen.

Mangel Halto: een verscholen paradijs

Op de route naar Sint Nikolaas (San Nicolas) vind je verscholen achter de Mangroven bij Pos Chiquito het kleinere strandje van Mangel Halto. Het strandje dat minder breed is dan bijvoorbeeld Eagle Beach, is een ideale plek voor snorkelliefhebbers. Net achter de branding vind je een geweldig rif met een ontzettend gevarieerd zeeleven. Bijzonder aan het strand bij Mangel Halto zijn de trapjes die je direct naar het strand en in het heldere water leiden. Mangel Halto bezoek je idealiter op een doordeweekse dag, zodat je de grote drukte op het strand vermijdt. Krijg je na een dagje strand zin aan iets te eten, dan kun je terecht bij ‘Zeerovers’. Het restaurant serveert een ruim assortiment visgerechten, die zo ongeveer direct vanaf de boot naar de keuken en op je bord belanden.

Liever surfen dan zwemmen? Kies dan voor Andicuri of Boca Grandi

Bij het natuurpark Arikok hoort het strand Andicuri. Dit strand is ideaal voor (geoefend) surfers die zich kunnen uitleven op de hoge golven en de woeste branding. Het strand ligt bij een rotspartij, waardoor het lastig te betreden kan zijn. Het is verstandig om Andicuri te bezoeken met een gezelschap, bijvoorbeeld op een jeepsafari. Een ander strand dat voornamelijk geschikt is voor watersportliefhebbers, is Boca Grandi, wat zoveel betekent als ‘grote berg’. Het strand dankt zijn naam aan de vorm, namelijk een halve cirkel (dus een soort ‘berg’) en ligt in de buurt van Baby Beach. Boca Grandi is vooral favoriet bij de lokale bevolking, maar zal zeker bezoekers die gek zijn op de verschillende, wat ruigere watersporten zoals kitesurfen bekoren.

Tips voor een bezoekje aan het strand

Ben je op Aruba en ga je naar het strand? Zorg er dan voor dat je een strandstoel of ligbed reserveert of neem een eigen stoeltje mee. Het kan flink waaien op Aruba (de temperatuur blijft dan vaak heerlijk), en dus kan het vervelend zijn om op je handdoekje te liggen terwijl het zand om je heen dwarrelt. Een ander belangrijk advies: vergeet je niet regelmatig en met een hoge factor zonnebrandcrème in te smeren en gebruik het liefst een hoofddeksel (pet of hoed) als je in de zon gaat liggen. Juist door het fijne briesje op het strand, kun je snel en ongemerkt verbranden. De gevolgen van verbranding op lange termijn zijn inmiddels bekend en (op korte termijn) zou het zonde zijn om je vakantie een paar dagen in je hotelkamer door te moeten brengen, omdat je last hebt van zonnebrand of een zonnesteek.

Blijf nog even hangen

Arubaanse stranden zijn prachtig om overdag van de zon te genieten, maar vergeet niet om nog even wat langer te blijven hangen na een dagje strand. Wat is er namelijk nu mooier dan te genieten van de zon die in een explosie van roodtinten langzaam achter de horizon verdwijnt? Een horizon die bestaat uit de eindeloos blauwe vlakte van de Caribische zee?

Waar wil je naar toe en wat wil je gaan doen?

Boca Catalina > Ideaal voor families, snorkelaars en zwemmers

Arashi Beach > Ideaal voor zwemmers, zonaanbidders ,snorkelaars en natuurliefhebbers

Hadicurari ( Fisherman’s Huts) > Ideaal voor zwemmers, windsurfers en kitesurfers

Malmok Beach > Ideaal voor windsurfers,duikers,zwemmers en avonturiers

Palm Beach > Ideaal voor zwemmers,zonaanbidders,families,watersportliefhebbers

Druif Beach > Ideaal voor zwemmers,zonaanbidders, liefhebbers van het nachtleven

Baby Beach > Ideaal voor families, snorkelaars,zwemmers,wandelaars en picnickers

Eagle Beach > Ideaal voor zwemmers, zonaanbidders,families,natuurliefhebbers

Mangel Halto Beach> Ideaal voor zwemmers,zonaanbidders,snorkelaars, picnickers

Renaissance Island > Ideaal voor zwemmers, zonaanbidders en natuurliefhebbers

Boca Grandi > Ideaal voor windsurfers,kitesurfers en geoefende zwemmers

Boca Andicuri > Ideaal voor surfers, kitesurfers,windsurfers,avonturiers

Dos Playa > Ideaal voor surfers,natuurliefhebbers, kampeerders, picnickers