diving-26017_1280-min

De beste plekken op Aruba om te duiken en te snorkelen

 

Aruba is, net zoals de andere eilanden in het Caribisch gebied, de ideale plek voor zee- en strandliefhebbers. Niet alleen kun je er genieten van de prachtig witte zandstranden, die overlopen in de onbeschrijflijk mooie, helder blauwe Caribische zee, ook kun je genieten van al het prachtigs onder het wateroppervlak. Aruba is een geliefde plek voor duik- en snorkelfanaten en dat is te begrijpen, want het eiland biedt genoeg geweldige plekken om de onderwaterwereld te verkennen. Het maakt niet uit of je een geoefend duiker bent of een recreatieve snorkelaar, door de ruime keuze aan stranden is er op het eiland voor elk wat wils te vinden.

Lange vloedlijn en kalm water bij Baby Beach

Een van de bekendste stranden op Aruba naast Eagle Beach, is Baby Beach. Dit strand aan de zuidkant van het eiland en in de buurt van Sint Nicolaas, is niet alleen ideaal voor beginnend snorkelaars, je zult er ook veel gezinnen met kleine kinderen vinden. Bij Baby Beach heb je namelijk een baai met een lang aflopend stuk strand, waardoor je lange tijd in het water kunt waden zonder dat het echt diep wordt. Als je eenmaal in het diepere gedeelte aankomt, dan is dat een geweldig startpunt van je snorkelavontuur. Dit is op het punt waarop de baai daadwerkelijk uitloopt in de Caribische zee.

Wel is het belangrijk dat je je houdt aan de veiligheidsvoorschriften en niet verder gaat dan de boeien. Heb je zelf geen snorkel? Dat is geen probleem want op het strand kun je naast strandstoelen en windschermen, ook een snorkeluitrusting huren. Er is ook een duikwinkel in de buurt die degelijke snorkels verkoopt en waar je ook materiaal kunt huren. Heb je honger gekregen na het snorkelen, dan zijn er rondom Baby Beach genoeg goeie eettentjes te vinden om je trek te stillen en misschien te genieten van de ondergaande zon na een fijne dag op het strand.

Rodger’s Beach: het kleine broertje van Baby Beach

Vlakbij het bekende en drukkere Baby Beach vind je het smallere maar nog altijd prachtige, witte zandstrand van Rodger’s Beach. Wil je de drukte van Baby Beach ontlopen, maar nog wel genieten van een heerlijk strand in de buurt? Dan kies je voor deze plek, die vooral in het weekeind druk bezocht wordt door de Arubaanse gezinnen zelf. Vlak naast het strand vind je een duikwinkel waar je onder meer snorkelspullen kunt kopen en huren. Ook kun je er terecht voor duikspullen, die ook weer te koop en te huur zijn.

Snorkelen en duiken tijdens een speciale boottocht

Heb je het snorkelen nabij het strand wel gezien, dan kun je kiezen om een boottocht te boeken. Je kunt onder andere terecht bij ‘Mi Dushi’ voor een Arubaans snorkelavontuur. De boot brengt je onder het genot van een hapje en een drankje naar het gezonken Duitse vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog, de Antilla, waar je kunt gaan snorkelen. Je hoeft geen spullen mee te slepen; alles wat je nodig hebt is aan boord. Voel je je nog niet veilig genoeg om alleen te gaan snorkelen, dan kun je er ook voor kiezen om een instructie te volgen voordat je van de boot afgaat.

Vind Nemo bij De Palm Island

Een soortgelijke organisatie, die ook snorkeltrips aanbiedt, is ‘De Palm Tours’. Dit is de grootste organisatie van dit soort boottochten op Aruba en kan buigen op veertig jaar ervaringen in het organiseren van duik- en snorkeltrips. Je kunt kiezen uit verschillende trips, zoals een avontuurlijke snorkelreis die een halve dag duurt en waarbij alle materiaal, evenals een lunch en onbeperkt drinken bij inbegrepen is. Kies je er toch alsnog liever voor om te gaan duiken in plaats van te gaan snorkelen, dan kan dat.

De Palm Tours heeft trouwens een eigen eiland, ‘De Palm Island’, waarop een exclusief resort is gebouwd en waar je je als snorkel- en duikliefhebber enorm kunt uitleven. Langs het eilandje liggen namelijk de mooiste koraalriffen en vind je prachtige tropische vissen in allerlei kleuren, zoals de bekende papegaaivis (Nemo). Als duiker vind je onder water de wrakken van een bus en een vliegtuig.

Duiken naar scheepswrakken en vliegtuigenDuiken en snorkelen op Aruba

Rond de kust van Aruba zijn een aantal scheepswrakken gezonken, waaronder dus de Antilla. Een ander wrak is dat van het enorme vrachtschip ‘Jane Sea’. Het wrak van dit gezonken schip is alleen te bezoeken voor de meer geoefende duikers, dit vanwege de sterke stroming.

Het wrak ligt tegenover een prachtig koraalrif dat langs de zuidkant van Aruba loopt. Een klein uurtje varen en je kunt deze wonderlijke waterwereld gaan verkennen. Naast scheepswrakken kun je als duiker ook een tweetal vliegtuigen bekijken die nabij het Sonesta-rif op de zeebodem zijn beland. Het gaat om een Convair 240 die op een diepte van rond de 25 meter ligt en een NAMC YS-11. Beide zijn afgezonken.