Aruba; het vrolijke eiland met de eeuwige glimlach. Kies je voor Aruba, dan kies je voor zon, zee, strand en vrolijkheid. Voor de prachtig gekleurde huisjes in Oranjestad, waarin je de traditionele woningbouw uit vroeger Nederland herkent. Je kiest voor de schitterende stranden van Eagle Beach en Baby Beach en voor de bijzondere bezienswaardigheden die variëren van scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog die voor de kust in de Caribische zee zijn gezonken en de California vuurtoren op het meest noordelijke puntje van het eiland die tot taak heeft de schepen te waarschuwen voor de naderende kustlijn. En waar je ook voor kiest, alles wat je doet, doe je op het ontspannen, Caribische tempo.

Naast prachtige stranden ook adembenemend mooie natuur

Veel toeristen die Aruba aandoen, kiezen ervoor om van strand naar strand te trekken. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, want wie wordt er nou niet blij van azuurblauw water dat overgaat in een parelmoer wit zandstrand? Daarbij kent Aruba een grote diversiteit in stranden. Wil je lekker lang in ondiep water kunnen waden, dan ben je perfect op je plek bij Baby Beach, maar kies je liever voor het wat ruiger werk en een ideale plek om bijvoorbeeld te gaan kitesurfen? Dan kies je voor de stranden van Boca Grandi. Wil je ook eens wat verder landinwaarts kijken, dan heeft Aruba genoeg prachtige plekken om te genieten van de rijke natuur die het eiland te bieden heeft.

De kalkstenen natuurlijke brug bij Andicuri Beach

Doordat er duizenden jaren lang golven tegenaan zijn gebeukt en door de stevige wind die op het eiland waait, zijn er in de kliffen langs de noordkust van het eiland een achttal ‘natuurlijke bruggen’ ontstaan. De kalkstenen bruggen zijn een adembenemend beeld dat je laat stil staan bij wat hoe verwoestend de kracht van water en wind kan zijn. De grootste brug vond je bij Andicuri Beach, maar deze brug stortte helaas in 2005 in. De ruïnes kun je nog altijd bezoeken, evenals het nabijgelegen ‘babybruggetje’.

Een bezoekje aan de Hooiberg en Seroe Jamanota

Hoewel Aruba vrij vlak is, heeft het toch een aantal bergen, waarvan de ‘Hooiberg’ er eentje is. De bijna 165 meter (boven zeespiegel) hoge berg is per voet te bereiken via een trap met ruim 550 treden. Als je eenmaal boven bent, heb je een prachtig uitzicht over het eiland en is de kans groot dat je wilde geiten, parkieten en hagedissen ziet.

Een andere berg is de ‘Seroe Jamanota’. Deze berg is ruim 20 meter hoger dan de Hooiberg en geeft je een indrukwekkend uitzicht van alle kanten van Aruba. De top is goed per auto te bereiken, dus ook als je slecht ter been bent, is dit een leuk uitje. ‘Seroe’ betekent trouwens ‘berg’.

Van bergen naar grotten

Op het Caribisch eiland vind je verschillende kalksteengrotten langs de noordkust en ook in natuurpark Arikok kun je grotten bezoeken. De Guadirikiri grot staat erom bekend dat je tussen de gaten in het kalksteen kunt genieten van het bijzondere schouwspel van de zon en de stralen die door de gaten dringen. Je kunt verschillende kamers van de grond wandelen, maar je moet niet claustrofobisch zijn aangelegd, want er zijn kamers die behoorlijk smal en krap zijn.

In de Fontein grot vind je oude tekeningen die vermoedelijk honderden jaren geleden door de inheemse bevolking van Aruba op de muren van de duizend jaar oude grot zijn gezet. Ook bij deze grot geldt dat je goed tegen krappe en nauwe ruimtes moet kunnen, aangezien je een deel van je tocht kruipend moet voortzetten om alles te kunnen te bezien en bereiken. Maar het is zeker de moeite waard als je eenmaal oog in oog komt te staan met de overblijfselen van de eeuwenoude en rijke cultuur van het eiland.

Hart voor dieren

Naast een ezelopvang die je vindt in Santa Cruz, een stadje vlakbij Eagle Beach, en waar oude en zieke ezels kunnen rekenen op een goede oude dag, kun je ook besluiten om de vele verschillende en kleurrijke vogels van Aruba te bewonderen. Dit kan bij de uitkijktoren van de Bubali vogelopvang. De uitkijktoren geeft een prachtig uitzicht over de rust- en broedplaats van ruim tachtig vogelsoorten. Je kunt er onder andere meeuwen, eenden, Amerikaanse schaarbekken, reigers, Amerikaanse zilverreigers en meerkoeten bekijken. De vogelopvang is gevestigd tegenover de historische oude Hollandse molen.

Genieten van de Arubaanse keuken

Er zijn genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Aruba en het eten is daar zeker eentje van. Er zijn volop visgerechten te ontdekken, want natuurlijk logisch is voor een eiland, maar je kunt ook kiezen voor typisch Arubaanse gerechten zoals gestoofd geitenvlees (kabrito stoba) of gefrituurde bonen (cala). Pasteitjes zijn een begrip in het Caribisch gebied en je moet zeker eens een ‘pastechi’ proberen. Die zijn er trouwens in zowel vlees- en vis- als in de vegetarische variant.